آنچه در « جدول اشتال لوله و راهنمای استفاده از آن » خواهید خواند:
- تفسیر جدول اشتال لوله
- کاربرد جدول اشتال لوله
- راهنمای حروف انگلیسی مربوط به مشخصه های لوله در جدول اشتال
- واحدهای مربوط به متغیرها در جدول اشتال لوله
- جدول وزن لوله فولادی
جدول اشتال لوله یک جدول استاندارد محاسبه ابعاد و وزن است، که برای محاسبات مربوط به لوله طراحی شده است. در دست داشتن اطلاعات دقیق و مطابق با استانداردها درباره مشخصه های مکانیکی لوله از جمله وزن آن برای محاسبات مربوط به احداث انواع سازه ضروری است. این اطلاعات در جهت انتخاب نوع، وزن و حجم مناسب لوله به شدت به کار میآید. بخش مهمی از ساخت و ساز، طراحی و اجرای تاسیسات و لوله کشی است. طراحی دقیق و اجرای درست این بخش از هر سازه بدون محاسبات دقیق امکانپذیر نیست.
جدول اشتال لوله همه این اطلاعات را در اختیار شما قرار میدهد. با کمک جدول اشتال لوله شما هم در انتخاب نوع لوله مناسب با سازه موفقتر عمل خواهید کرد و هم از نظر محاسبات مالی پروژه، آگاهانه تر قدم برخواهید داشت.
تفسیر جدول اشتال لوله
جدول اشتال لوله بر حسب اطلاعات مربوط به انواع لوله و مطابق با استاندارد آلمان تنظیم شده است. این جدول دارای چند ستون افقی و چند ستون عمودی است. در هر کدام از این ستونها مشخصه های مربوط به انواع لوله ثبت شده است. مهندسان ساخت و ساز و مجریان پروژه های عمرانی و صنعتی با استفاده از این جدول مقادیر و اعداد و ارقام مربوط به لوله های مورد نیاز یک سازه را محاسبه میکنند.
به علاوه تخمین میزان فشار و خوردگی تنها از طریق دسترسی به این اطلاعات امکان پذیر است. این اطلاعات در زمینه محاسبه و براورد هزینه ها نیز نقش مهمی دارد. این جدول در هر لحظه برای کاربران به راحتی قابل دسترسی است و ابزار کاربردی دست مهندسان است.
کاربرد جدول اشتال لوله
جدول اشتال لوله همانطور که گفتیم یک ابزار ضروری برای هر مهندس ساختمان سازی است. اما علاوه بر آن، لوله یک مقطع پرکاربرد در انواع صنایع مانند پتروشیمی، پالایشگاه های نفت و گاز، خودروسازی، صنعت کشاورزی، صنایع نظامی، کشتی سازی، صنایع غذایی، صنایع دارویی و … محسوب میشود. بنابراین محاسبه دقیق مشخصه های این مقطع بر حسب استانداردهای جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است. با این وجود مهمترین کاربردهای این جدول عبارتند از:
- کاهش احتمال خطا در محاسبات مهندسی
- اندازه گیری مشخصات هندسی انواع لوله
- محاسبه دقیق انواع مشخصه های انواع لوله مانند وزن، قطر خارجی، ضخامت، سطح جانبی و حجم
- برآورد میزان فشار و خوردگی در لوله های
- برآورد هزینه ها و محاسبات اقتصادی در به کارگیری لوله ها
راهنمای حروف انگلیسی مربوط به مشخصه های لوله در جدول اشتال
برای استفاده دقیق از جدول اشتال بهتر است با معانی حروف انگلیسی بکار رفته شده در جدول اشتال لوله آشنا شوید:
- D: نشان دهنده قطر بیرونی لوله است.
- T: ضخامت لوله را نشان میدهد.
- A: سطح جانبی لوله در یک متر را معرفی میکند.
- M: معرف گشتاور پلاستیکی لوله است.
- W: گشتاور مقاوم لوله را نشان میدهد.
- L: ممان اینرسی (مساحت گشتاور درجه دوم) لوله را نشان میدهد.
- I: شعاع ماند یا همان ژیراسیون لوله را مشخص میکند.
واحدهای مربوط به متغیرها در جدول اشتال لوله
اعداد درج شده مربوط به متغیرها در جدول اشتال بر اساس واحدهای زیر است:
- قطر لوله بر حسب اینچ از 1/2 تا 8 متغیر است.
- قطر لوله بر حسب میلیمتر 21/3 تا 219/1 متغیر است.
- ضخامت لوله بر حسب میلیمتر از 1 تا 7 متغیر است.
- وزن هر متر از لوله بر اساس متغیرهای درج شده و بر حسب کیلو گرم از 0/51 تا 37/74 متفاوت است.
جدول وزن لوله فولادی
وزن لوله اصلی ترین فاکتوری است که به کمک آن مهندسان میتوانند نوع و حجم لوله فولادی مورد نظر را محاسبه کنند. روش محاسبه وزن این محصول فولادی بر اساس قطر و ضخامت آن انجام میگیرد. با در دست داشتن عدد مربوط به قطر و عدد مربوط به ضخامت لوله، میتوان حجم لوله را محاسبه کرد. فرمولی که برای محاسبه حجم لوله مورد استفاده قرار میگیرد به این قرار است؛ حجم لوله برابر است با 2 ضرب در عدد پی، ضرب در شعاع بیرونی لوله، ضرب در ضخامت لوله.
بعد از به دست آوردن حجم لوله، عدد بدست آمده را در چگالی لوله ضرب کرده تا وزن لوله بدست آید. با استفاده از وزن لوله و جدول اشتال، نوع لوله و مقدار لوله مورد نیاز به راحتی به دست میآید. این فرمول به صورت اماده در بخش جدول وزنی لوله در سایت نیک فولاد فراهم شده است.
لوله مانیسمان یکی از انواع لوله است که در صنایع مختلف کاربرد دارد. اطلاع از وزن این لوله هم برایتان مثمر ثمر خواهد بود. شما متوانید راهنمای خرید لوله مانیسمان را در مقاله ای که برایتان نوشته ایم مطالعه کنید.